Ψυχολόγος Υγείας (MSc)
Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP)

Καλλιέργησε την αίσθηση της αυτενέργειας στο σώμα και την ενσυνειδητότητα με αυτοσυμπόνοια

Καλλιεργώντας την αίσθηση της αυτενέργειας στο σώμα και την ενσυνειδητότητα με αυτοσυμπόνοια μπορείς να αντιπαρέλθεις το «μούδιασμα» και την απόσυρση που κάνει τις εμπειρίες τραυματικές.

Όταν κατακλύζεσαι από τρομερά πράγματα και φοβάσαι, είναι εύκολο να «μουδιάσεις» προκειμένου να αποφύγεις τον πόνο και τον τρόμο.  Το «μούδιασμα» και η απόσυρση είναι φυσικές αντιδράσεις στην αίσθηση αβοηθησίας: «ναρκώνεσαι» και «φεύγεις» από την πραγματικότητα.  Οι συνήθεις τρόποι που πολλοί άνθρωποι «μουδιάζουν» είναι βλέποντας αδιάκοπα τηλεόραση, κάνοντας υπερβολική χρήση πολυμέσων και σε πιο ακραίες περιπτώσεις, χρησιμοποιώντας ναρκωτικά και αλκοόλ  –κάτι που με τη σειρά του προετοιμάζει το έδαφος για ενδοοικογενειακή βία, ασθένεια και εγκληματικότητα.

Όταν «μουδιάζεις», χάνεις την επαφή με τον εαυτό σου και την αίσθηση της αυτενέργειάς σου. Δεν μπορείς να κάνεις επιλογές. Γι’ αυτό, χρειάζεται να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας να μην «μουδιάζουν». Χρειάζεται να αναζωογονήσουμε τα σώματά μας, να είμαστε σε επαφή με άλλους ανθρώπους και να αισθανόμαστε ζωντανοί.

Ο τρόπος να νιώσεις ζωντανός είναι μέσω του σώματός σου. Επιβάλλεται να κάνουμε πράγματα, να κινούμαστε, να αναπνέουμε, να παίζουμε μουσική κ.λπ. για να νιώθουμε την αίσθηση της αυτενέργειας στο σώμα μας. Η παθητικότητα είναι αυτοκαταστροφική. Το να αισθάνεσαι με ασφάλεια το σώμα σου είναι απαραίτητο για να είσαι σε επαφή με τον εαυτό σου και σε συγχρονισμό με άλλους.

Χρειάζεται  επίσης να μάθουμε να παρατηρούμε τον εαυτό μας (ενσυνειδητότητα), να βλέπουμε τι συμβαίνει μέσα μας. Όταν μπορείς να παρατηρήσεις τι συμβαίνει μέσα σου, αρχίζεις να μπορείς να κάνεις επιλογές. Αν δεν παρατηρείς τον εαυτό σου και τι επιπτώσεις έχει ο κόσμος σε σένα, έχεις μόνο αντιδράσεις. Είσαι σαν ένα κοτόπουλο με το κεφάλι του κομμένο. Απλώς πηγαίνεις από δω και απο κει σαν ένα πλάσμα που αντιδρά αυτόματα σε οποιοδήποτε ερέθισμα με θυμό, φόβο, εκνευρισμό.

Ο διαλογισμός, η γιόγκα και το tai chi μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα για να έρθεις σε επαφή με τον εαυτό σου, να αντιληφθείς  τις αντιδράσεις της φυσιολογίας σου, να ηρεμήσεις, να ρυθμίσεις τον εαυτό σου. Υπάρχουν πολλοί ιστότοποι που παρέχουν καθοδήγηση στο διαλογισμό ή δωρεάν μαθήματα γιόγκα.

Οι ασκήσεις αναπνοής είναι επίσης πολύ χρήσιμες για να μάθεις πώς να αναπνέεις ήρεμα και βαθιά. Καθώς εστιάζεις στην εκπνοή σου, ηρεμείς το αναπνευστικό σου σύστημα και μαζί με αυτό, ολόκληρο το σύστημα της φυσιολογίας σου επίσης. Δείτε εδώ μια τέτοια άσκηση αναπνοής.

Ο διαλογισμός και η ενσυνειδητότητα δεν είναι πάντα εύκολα γιατί όταν μένεις ακίνητος μπορεί να παρατηρήσεις κάποια πολύ αναστατωμένα, θυμωμένα, ίσως και  αυτοκαταστροφικά μέρη του εαυτού σου. Το να μάθεις να αποδέχεσαι αυτές τις πλευρές σου και τα συνοδά συναισθήματα είναι πολύ σημαντικό. Χρειάζεται να παρατηρήσεις αυτά τα μέρη του εαυτού σου, να συνειδητοποιήσεις ότι ξεκίνησαν ως τρόποι διαχείρισης αφόρητης απειλής ή κινδύνου και να αναγνωρίσεις τι έχουν κάνει για να μπορέσεις να επιβιώσεις.

Το θέμα λοιπόν δεν είναι η ενσυνειδητότητα (mindfulness) από μόνη της, αλλά μάλλον η ενσυνειδητότητα με αυτοσυμπόνοια. Δείτε εδώ μια τέτοια άσκηση για αυτοσυμπόνοια.

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου: Παναγιώτα Δ. Κυπραίου Ψυχολόγος Υγείας (MSc) - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP) - Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας - Συντονίστρια Σχολών Γονέων  https://www.psychotherapeia.net.gr

Πηγές

Trauma Research Foundation. (2020). Nurturing our mental health during the COVID-19 pandemic[Video]. Retrieved 11 April 2020, from https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=ny1hBwulGcA&feature=emb_logo.

Trauma Research Foundation. (2020). Caring for yourself [Video]. Retrieved 22 April 2020, from https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=GSAfyYJG1kY&feature=emb_logo.