Ψυχολόγος Υγείας (MSc)
Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP)

Εδραίωσε την εσωτερική αίσθηση της ασφάλειας

Εδραιώνοντας την εσωτερική αίσθηση της ασφάλειας μπορείς να ξεπεράσεις την απώλεια της ασφάλειας που κάνει τις εμπειρίες τραυματικές.

Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί τραύμα αισθάνονται ανασφαλείς μέσα στο σώμα τους. Βομβαρδίζονται συνεχώς από ενστικτώδη προειδοποιητικά σημάδια και, σε μια προσπάθεια ελέγχου αυτής της διαδικασίας, γίνονται συχνά ειδικοί στο να αγνοούν το ένστικτό τους και να «μουδιάζουν» την ενσυνειδητότητα. Μαθαίνουν να κρύβονται από τον εαυτό τους.

Είναι απαραίτητο να μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς. Φυσικά δεν είμαστε ασφαλείς σε ευρεία κλίμακα εξαιτίας αυτής της τρομερής πανδημίας που συμβαίνει στον κόσμο. Ωστόσο, είναι καθοριστικής σημασίας να δημιουργήσουμε ασφαλείς καταστάσεις για τον εαυτό μας. Χρειάζεται λοιπόν να προσδιορίσουμε τι μας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς. Μπορεί, για παράδειγμα, να είναι κάποια συγκεκριμένη μουσική, οποιαδήποτε μουσική μας κάνει να ηρεμήσουμε.  Πάντως, το πιο σημαντικό στοιχείο της αίσθησης ασφάλειας είναι το άγγιγμα. Εάν ζεις με ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, είναι ώρα για αγκαλιά. Εάν είσαι μόνος σου, είναι πιο δύσκολο. Σε ατομικό επίπεδο, ο καλύτερος τρόπος να νιώσεις ασφαλής στο σώμα σου είναι να κάνεις μια σωματική πρακτική τύπου γιόγκα, tai chi, chi qong κ.λπ.

Μπορείς να νιώσεις μια αίσθηση «αγγίγματος» μέσα στο σώμα σου, ακόμα κι αν μόνο εσύ είσαι σε θέση να κάνεις τον εαυτό σου να νιώσει ασφαλής. Το κυριότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για τον εαυτό μας αυτή τη στιγμή είναι να εδραιώσουμε την εσωτερική αίσθηση ότι νιώθουμε ασφαλείς με τον εαυτό μας και να «αγγίξουμε» τον εαυτό μας πολύ βαθιά. Δείτε εδώ μια άσκηση για την ενίσχυση της αίσθησης ασφάλειας. Επίσης, εδώ θα βρείτε μια άσκηση αυτοφροντίδας.

Χρειαζόμαστε επίσης το χώρο μας, χρειαζόμαστε ιδιωτικότητα. Όλοι χρειάζονται ένα μέρος στο οποίο μπορούν να αποσυρθούν. Μπορείτε να κάνετε μια συμφωνία με τον σύντροφό σας πως όταν κάθεστε σε μια συγκεκριμένη καρέκλα, αυτός θα είναι ο δικός σας χώρος και εκεί δεν θα σας μιλάει ούτε θα σας ζητάει να κάνετε πράγματα. Εκεί θα μπορείτε να αποσύρεστε στον «ιδιωτικό» σας χώρο. Εάν έχετε περισσότερα από ένα δωμάτια, μπορείτε να κανονίσετε ότι όταν αποσύρεστε σε ένα συγκεκριμένο δωμάτιο δεν θα μπορεί ο άλλος να σας μιλήσει ή να σας ενοχλήσει για οτιδήποτε.

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου: Παναγιώτα Δ. Κυπραίου Ψυχολόγος Υγείας (MSc) - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP) - Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας - Συντονίστρια Σχολών Γονέων  https://www.psychotherapeia.net.gr

Πηγές

Trauma Research Foundation. (2020). Nurturing our mental health during the COVID-19 pandemic[Video]. Retrieved 11 April 2020, from https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=ny1hBwulGcA&feature=emb_logo.

Trauma Research Foundation. (2020). Caring for yourself [Video]. Retrieved 22 April 2020, from https://www.youtube.com/watch?time_continue=7&v=GSAfyYJG1kY&feature=emb_logo.