Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Πως μπορώ να αλλάξω την τάση μου «να ευχαριστώ τους άλλους»;

Στο θεραπευτικό μοντέλο IFS, προκειμένου να επιλυθεί το μοτίβο συμπεριφοράς «θέλω να ευχαριστώ τους άλλους», χρειάζεται να μπεις μέσα σου, να πάρεις επαφή με τον Εαυτό και να προσεγγίσεις εκείνο το μέρος σου που θέλει να ευχαριστεί τους άλλους.

Καθώς γνωρίζεις αυτό το μέρος σου, ανακαλύπτεις τι φοβάται ότι θα συμβεί αν σου επιτρέψει να υψώσεις το ανάστημά σου, να εκφράσεις και να υποστηρίξεις την άποψή σου. Αυτό θα σου φανερώσει ποιο είναι το βαθύτερο κίνητρό του να πηγαίνει με τα νερά των άλλων.

Μπορείς να ζητήσεις άδεια από αυτό το μέρος για να γνωρίσεις το εξόριστο (πληγωμένο εσωτερικό παιδί) που προστατεύει. Για παράδειγμα, αν το μέρος αυτό φοβάται την απόρριψη, πιθανώς έχεις ένα εξόριστο που απορρίφθηκε ως παιδί. Μπορείς να ζητήσεις να μάθεις την ιστορία του εξόριστου που του προκάλεσε τις συναισθηματικές πληγές που κουβαλάει. Στη συνέχεια, χρειάζεται να ακολουθήσεις μια σειρά βημάτων του IFS για την αποκατάσταση αυτού του εξόριστου έτσι ώστε να νιώσει ξανά ολόκληρο (άρτιο) και καλά για τον εαυτό του.

Ως αποτέλεσμα, το μέρος που θέλει να ευχαριστεί τους άλλους, δεν χρειάζεται να προστατεύει πλέον το εξόριστο, οπότε μπορεί να αφήσει αυτή τη δουλειά και να σου επιτρέψει να έχεις την προσωπική σου ισχύ.

*Πηγές:

http://www.selfleadership.org/about-internal-family-systems.html

http://www.goodtherapy.org/learn-about-therapy/types/internal-family-systems-therapy

http://personal-growth-programs.com/learn-about-ifs/introduction-to-internal-family-systems-therapy

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου

Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc, ECP, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων, Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας www.psychotherapeia.net.gr