Ψυχολόγος Υγείας (MSc)
Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP)

Μεταδώστε στα παιδιά το αίσθημα της ασφάλειας

Κατά τη διάρκεια μίας μεταβατικής φάσης στη ζωή τους (π.χ. νηπιαγωγείο ή σχολείο) τα παιδιά νιώθουν αβεβαιότητα. Το αίσθημα αυτό συνδέεται άμεσα με την έλλειψη προσανατολισμού όταν από τη μία στιγμή στην άλλη, αλλάζουν πράγματα στη ζωή τους και σκέφτονται «Τι άλλο πρόκειται να μου συμβεί;», «Πώς μπορώ να προσαρμοστώ σε όλα αυτά τα καινούρια πράγματα που γίνονται γύρω μου;»

Σε περιόδους ριζικών αλλαγών, ακόμη και η πιο μικρή κίνηση μπορεί να βοηθήσει στο να μεταδώσετε σε ένα παιδί το αίσθημα της ασφάλειας. Μερικές ιδέες είναι οι εξής:

Στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο, τα παιδιά χρειάζονται, κυρίως στην αρχή, ένα ξεκάθαρα δομημένο πλαίσιο. Τι επιτρέπεται στα παιδιά να κάνουν; Πότε είναι ώρα να φάνε και τι περιμένει η δασκάλα από ένα παιδί;

Ένα χνουδωτό ζωάκι που το παιδί μπορεί να έχει φέρει από το σπίτι ή κάποιο φυλαχτό είναι πιθανό να διατηρήσει την επαφή του παιδιού με το χώρο τον οποίο μέχρι τώρα εμπιστευόταν και να το βοηθήσει να δημιουργήσει μία γέφυρα μεταξύ των δύο περιοχών κατά τη διάρκεια της φάσης ανασφάλειας που το παιδί βιώνει.

Ιδανική ευκαιρία που πιθανό σας δοθεί είναι να ελέγξετε το χώρο στον οποίο θα βρεθεί το παιδί σας από πριν. Κάτι τέτοιο σίγουρα θα λειτουργήσει προς όφελος του παιδιού. Οι εκ των προτέρων διευθετήσεις και συμφωνίες δίνουν στο παιδί μία αίσθηση ασφάλειας όταν αυτές είναι ξεκάθαρα διατυπωμένες και, το κυριότερο από όλα, τηρούνται.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

*Άρθρο των Elisabeth Zöhrer και Romana Hinteregger

Από το βιβλίο της Brigitte Weninger «Κάποιος να μ' αγαπάει».

Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου

Συγγραφέας άρθρου: Παναγιώτα Δ. Κυπραίου Ψυχολόγος Υγείας (MSc) - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP) - Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας - Συντονίστρια Σχολών Γονέων  https://www.psychotherapeia.net.gr