Οι γονείς έχουν την τάση να είναι πιο χαλαροί όταν έρθει το τελευταίο παιδί. Δεν είναι πλέον οι νευρικοί νέοι γονείς. Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία παιδιά συνήθως «τη γλυτώνουν» πολύ περισσότερο από τα αδέλφια τους.
Φέρουν μικρότερη ευθύνη και έτσι τείνουν να είναι πιο ανέμελα, καλόβολα, αξιαγάπητα, στοργικά και κοινωνικά και τους αρέσει να κάνουν τους άλλους να γελάνε. Κάποιες φορές γίνονται οι κλόουν της τάξης.
Όμως για τα μικρότερα παιδιά δεν είναι όλα ρόδινα. Επειδή βλέπουν τα μεγαλύτερα αδέλφια τους ως πιο μεγαλόσωμα, πιο γρήγορα και πιο έξυπνα, μπορεί να προσπαθήσουν να διαφοροποιηθούν με το να είναι πιο επαναστατικά. Συχνά αναπτύσσουν τη στάση «Θα τους δείξω εγώ!» και αν τα μεγαλύτερα αδέλφια κανακεύουν το μωρό, τα μικρότερα παιδιά μπορεί να γίνουν κακομαθημένα και χειριστικά.
Συχνά παράπονα των τελευταίων παιδιών: «Πού είναι οι φωτογραφίες μου ως μωρό;», «Ποτέ δεν είμαι αρκετά μεγάλος ή αρκετά έξυπνος», «Τίποτα απ’ αυτά που κάνω δεν είναι σημαντικό», «Πάλι από δεύτερο χέρι; Δεν μπορώ να έχω κάτι καινούριο;»
Πώς να φερθείτε στο στερνοπαίδι:
- Τα μικρότερα παιδιά συχνά αισθάνονται ότι δεν τα παίρνουν σοβαρά. Αφήστε τα να πάρουν κάποιες αποφάσεις, όπως το πού να πάτε έξω όλοι μαζί για δείπνο ή ποια ταινία να δείτε.
- Αναγνωρίστε τις «πρωτιές» του. Όταν μαθαίνει να δένει τα παπούτσια του ή χρησιμοποιεί το δοχείο νυκτός, δώστε του αναγνώριση όπως είχατε κάνει και με το πρωτότοκο. Φροντίστε να επιβραβεύσετε τα καλλιτεχνικά του επιτεύγματα, κολλώντας τις ζωγραφιές του στο ψυγείο, όπως κάνατε και για τα μεγαλύτερα αδέλφια του.
- Δώστε στο μικρότερο παιδί κάποιες ευθύνες, ακόμη και κάτι απλό όπως το να βάζει χαρτοπετσέτες στο τραπέζι. Τα στερνοπαίδια μπορεί καταλήξουν με πολύ λίγα καθήκοντα επειδή έχουν μάθει να ξεφεύγουν από τη δουλειά ή επειδή άλλα μέλη της οικογένειας τα έχουν χρίσει πολύ «μικρά» για να είναι σε θέση να χειριστούν τα πράγματα.
Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου
Συγγραφέας άρθρου: Παναγιώτα Δ. Κυπραίου Ψυχολόγος Υγείας (MSc) - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP) - Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας - Συντονίστρια Σχολών Γονέων https://www.psychotherapeia.net.gr