Στα κορίτσια η ακμή εμφανίζεται από τα 14 ως τα 17 και στα αγόρια από τα 10-16 χρόνια ως τα 19 περίπου. Παρουσιάζεται εκεί όπου υπάρχουν περισσότεροι σμηγματογόνοι αδένες: πρόσωπο, πλάτη, στέρνο.
Οι αιτίες μπορεί να είναι κληρονομικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, η τροφή, φάρμακα, ιοί, βακτηρίδια και παράσιτα. Βασικό ρόλο παίζει και η σεξουαλική διαφοροποίηση κατά την εφηβεία εξαιτίας της οποίας η ποσότητα λέμφου και αίματος στο δέρμα είναι μεγαλύτερη του κανονικού.
Από ψυχολογική άποψη, η ακμή στο πρόσωπο γίνεται μια μάσκα που κρατά τους άλλους μακριά και άρα απομακρύνει τις ερωτικές επαφές που δημιουργούν άγχος στους εφήβους. Η κόκκινη μάσκα φέρνει στην επιφάνεια τον έρωτα, τη φωτιά, τη σεξουαλικότητα με τα οποία οι έφηβοι αρνούνται να ασχοληθούν. Στέλνει ένα μήνυμα στο περιβάλλον.
Η ακμή στις πλάτες είναι μια προσπάθεια του εφήβου να διώχνει μακριά και πίσω τη φωτιά. Δείχνει ότι το άτομο δεν θέλει να δείχνει τη δυσφορία του.
Στο θώρακα η ακμή αποτελεί συνύπαρξη των αθώων συναισθημάτων με την ορμονική φωτιά.
Στα κορίτσια που έχουν ακμή, υπάρχει σύνδεση μεταξύ περιόδου και κόκκινων φλυκταινών: η ακμή εκφράζει μια απόρριψη των αλλαγών που συνδέονται με την περίοδο, σαν μια προσπάθεια του Εγώ που δεν είναι ακόμα έτοιμο να δεχτεί τη θηλυκότητα πάνω στο πρόσωπο.
Όταν η ακμή συνεχίζεται και μετά την εφηβεία, συνυπάρχει με σεξουαλικές φαντασιώσεις που συνδέονται με έντονες (ασυνείδητες) ενοχές.
Στα αγόρια το σμήγμα μοιάζει με το σπέρμα και η πίεση των μπιμπικιών με αυνανισμό.
Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου
Συγγραφέας άρθρου
Παναγιώτα Δ. Κυπραίου MSc, ECP, MBPsS - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια, Συντονίστρια Σχολών Γονέων, Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας www.psychotherapeia.net.gr