Ο ψυχοθεραπευτής είναι ένας ειδικός ψυχικής υγείας που έχει εκπαιδευτεί σε τουλάχιστον μία ψυχοθεραπευτική προσέγγιση και χρησιμοποιεί αυτή την κατάρτιση για να ασκήσει την ψυχοθεραπεία σε επιμέρους άτομα ή σε ομάδες, ζευγάρια και οικογένειες.
Σύμφωνα με το Βρετανικό Συμβούλιο Ψυχοθεραπείας (UKCP), ο ψυχοθεραπευτής έχει σαν στόχο να βοηθήσει το άτομο να κατανοήσει καλύτερα τις δυσκολίες ή τη δυσφορία του και να συνειδητοποιήσει από που πηγάζουν. Επίσης, να τον διευκολύνει να βρει πιο κατάλληλους τρόπους αντιμετώπισής τους και ενδεχομένως να κάνει αλλαγές στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς του προς αυτή την κατεύθυνση.
Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία περιλαμβάνει τη διερεύνηση συναισθημάτων, πεποιθήσεων, σκέψεων και γεγονότων που σχετίζονται μ’ αυτά, συχνά απ’ την παιδική ηλικία και την προσωπική ιστορία του ατόμου. Αυτό γίνεται μ’ έναν δομημένο και ασφαλή τρόπο, δεδομένης της κατάρτισης και εμπειρίας του ψυχοθεραπευτή.
Το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS) διευκρινίζει ότι ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να προέρχεται από το χώρο της ψυχιατρικής ή της ψυχολογίας, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό. Πολλοί ψυχοθεραπευτές προέρχονται από άλλους επαγγελματικούς χώρους. Αυτό που καθορίζει την επαγγελματική επάρκεια του ψυχοθεραπευτή είναι η εξειδικευμένη -εις βάθος- εκπαίδευση, σε τουλάχιστον μία ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.
Αν και μπορεί να διαθέτει και άλλες ειδικότητες, ο ψυχοθεραπευτής πάντως εν γένει δεν είναι και δεν θα πρέπει να θεωρείται ιατρός, ψυχίατρος ή ψυχολόγος και δεν χορηγεί φάρμακα.
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επίσημη αναγνώριση και κατοχύρωση του επαγγέλματος του ψυχοθεραπευτή από το κράτος.
Η Εθνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας Ελλάδας (ΕΕΨΕ) πιστοποιεί τους ελληνικούς εκπαιδευτικούς οργανισμούς στις επιμέρους προσεγγίσεις ψυχοθεραπείας, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση Ψυχοθεραπείας (EAP).
Η ΕΑΡ καθορίζει με σαφήνεια τα κριτήρια ψυχοθεραπευτικής επάρκειας που πρέπει να πληροί κάθε επαγγελματίας του χώρου. Για να ασκήσει κάποιος ψυχοθεραπεία πρέπει πρώτα να έχει ολοκληρώσει με επιτυχία την απαραίτητη εκπαίδευση σε μια σχολή ψυχοθεραπείας της αρεσκείας του. Όποιος δεν έχει εκπαιδευτεί στη ψυχοθεραπεία οφείλει να απόσχει από την παροχή ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών και σε κάθε περίπτωση οφείλει να το δηλώνει σε όσους απευθύνονται σε αυτόν προς αναζήτηση ψυχοθεραπευτικής θεραπείας.
Ως εκ τούτου, η αποφοίτηση από έναν πιστοποιημένο –από την EAP- εκπαιδευτικό οργανισμό, εξασφαλίζει την απαραίτητη εκπαίδευση-κατάρτιση για έναν Ψυχοθεραπευτή. Επιπλέον, η ιδιότητα του τακτικού μέλους σ’ έναν επαγγελματικό σύλλογο Ψυχοθεραπευτών (π.χ. EABP, ΠΕΣΩΨ), εξασφαλίζει περαιτέρω την επαγγελματική επάρκεια ενός Ψυχοθεραπευτή, γιατί σημαίνει ότι ο εν λόγω Ψυχοθεραπευτής πληροί όλες τις προϋποθέσεις κατάρτισης, ικανότητας, εμπειρίας που υπαγορεύει ο σύλλογος (σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές) και επιπλέον υπόκειται στον Κώδικα Ηθικής Δεοντολογίας της για την προστασία των θεραπευόμενων.
Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου
Παναγιώτα Δ. Κυπραίου Ψυχολόγος Υγείας (MSc) - Σωματική & Gestalt Ψυχοθεραπεύτρια (ECP) - Επόπτρια Σωματικής Ψυχοθεραπείας - Συντονίστρια Σχολών Γονέων https://www.psychotherapeia.net.gr