Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Σχολές Γονέων

Οι Σχολές Γονέων είναι ένας θεσμός που ιδρύθηκε το 1962 με πρωτοβουλία της ψυχολόγου κυρίας Μαρίας Χουρδάκη, με βασικό σκοπό την πρόληψη της ψυχικής υγείας του παιδιού και την προετοιμασία του γονέα στο δύσκολο έργο του. (Η Πρόληψη εννοείται σε σχέση με τη διαμόρφωση ενισχυμένης προσωπικότητας και άμυνας του εφήβου, του νέου ανθρώπου.)

Περισσότερα...

Ψυχική υγεία και πρόληψη – ο ρόλος της οικογένειας

Τι είναι ψυχική υγεία

Αν και δεν υπάρχει σαφής ορισμός της έννοιας ψυχική υγεία, θα μπορούσαμε να πούμε απλά ότι αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να χαίρεται τη ζωή, να επιτυγχάνει μια ισορροπία ανάμεσα στις δραστηριότητές του και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά το στρες.

Περισσότερα...

Το νεογέννητο και η δύναμη της άνευ όρων αγάπης

Όταν ερχόμαστε στη ζωή, τις πρώτες στιγμές που ξεπροβάλλουμε μέσα απ’ τη μητέρα μας σαν ξεχωριστά άτομα, είμαστε τελείως ανοιχτοί, ευάλωτοι και ευεπηρέαστοι. Η δομή του εγώ δεν έχει σχηματιστεί ακόμα και έτσι είμαστε πολύ ανοιχτοί στο να διαμορφωθούμε από τον κόσμο.

Περισσότερα...

Όταν σου ζητώ να μ’ ακούσεις...

(Το παιδί στον πατέρα του:)

Όταν σου ζητώ να μ' ακούσεις

κι εσύ αρχίζεις να δίνεις συμβουλές

Περισσότερα...

Τα παιδιά μαθαίνουν αυτά που βιώνουν

Αν ένα παιδί ζει μέσα στην κριτική:

Μαθαίνει να κατακρίνει.......

Αν ένα παιδί ζει μέσα στην έχθρα:

Περισσότερα...

Γονείς, μην εμποδίζετε το παιδί...

Ένα παιδί προσπαθεί να σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο τι θα κάνεις; Αμέσως αρχίζεις να φοβάσαι, μπορεί να πέσει κάτω, μπορεί να σπάσει το πόδι του ή κάτι μπορεί να πάει λάθος. Και εξαιτίας του φόβου σου, τρέχεις και σταματάς το παιδί.

Περισσότερα...

Τι χρειάζεται να μάθουν τα παιδιά

Πριν πεθάνω, κόρη μου, θα' θελα να 'μαι σίγουρος ότι σου έμαθα:

~ Να χαίρεσαι τον έρωτα

~ Να έχεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου

Περισσότερα...

Ο νευρωτικός νους

Ένα μικρό παιδί ήθελε να παίξει στην παραλία με την άμμο.

Η μητέρα του, είπε “Όχι! Η άμμος είναι υγρή και θα λερώσεις τα ρούχα σου!”

Περισσότερα...

Όταν νόμιζες ότι δεν κοιτούσα...

Όταν νόμιζες ότι δεν κοιτούσα, σε είδα να φτιάχνεις για μένα το αγαπημένο μου γλυκό και έμαθα ότι μικρά πράγματα μπορεί να έχουν ξεχωριστή σημασία στη ζωή.

Όταν νόμιζες ότι δεν κοιτούσα, σε παρακολουθούσα και έμαθα τα περισσότερα «μαθήματα ζωής», εφόδια για να γίνω καλύτερο και παραγωγικότερο άτομο όταν μεγαλώσω.

Περισσότερα...

Οι γονείς αγαπούν τα υπάκουα παιδιά...

Η διάπλαση από τους γονείς αποτελεί τη μεγαλύτερη σκλαβιά στον κόσμο. Αν μεγαλώσεις το παιδί με λάθος τρόπο, τότε πηγαίνει λάθος όλη η ανθρωπότητα. Το παιδί είναι ο σπόρος. Αν είναι δηλητηριασμένος ο ίδιος ο σπόρος κι αν έχει διαφθαρεί από ανθρώπους με καλές προθέσεις, που θέλουν το καλό, τότε δεν υπάρχει ελπίδα για έναν ελεύθερο άνθρωπο.

Περισσότερα...

Ενοχές προς τους γονείς

Καταρχήν, οι μητέρες και οι πατέρες απαιτούν πάρα πολλά, περισσότερα από όσα είναι δυνατό να δώσουν τα παιδιά. Εκείνοι σε αγαπούν επειδή είσαι παιδί τους, εσύ όμως δε μπορείς να τους αγαπήσεις με τον ίδιο τρόπο, επειδή εκείνοι δεν είναι δικά σου παιδιά.

Περισσότερα...

Τα παιδιά...

Τα παιδιά σου δεν είναι παιδιά σου.

Είναι οι γιοι και οι κόρες της λαχτάρας της ζωής για τη ζωή.

Περισσότερα...

Δεκάλογος Πρόληψης για τους Γονείς από τη Μαρία Χουρδάκη

1. Το παιδί σας πρέπει να έρχεται στη ζωή όταν είναι επιθυμητό, όταν ως γονείς είστε έτοιμοι να δημιουργήσετε ζεστή ατμόσφαιρα και θετικές σχέσεις μαζί του. Διαφορετικά αισθάνεται ανασφάλεια, εγκατάλειψη και τα πρώτα στοιχεία ψυχικών διαταραχών αρχίζουν να διαμορφώνονται.

Περισσότερα...

Ο δεκάλογος της Maria Montessori για τους γονείς

1. Μην αγγίζετε ένα παιδί παρά τη θέληση του.

2. Μην μιλάτε με άσχημο τρόπο σε ένα παιδί και μην χρησιμοποιείτε άσχημα λόγια όταν αναφέρεστε σε αυτό κατά την απουσία του.

Περισσότερα...

Ο ρόλος των παραμυθιών στην ανατροφή των παιδιών

Τα παραμύθια συμβάλλουν στην πολιτιστική μας παιδεία. Ένα παιδί που δεν έχει ποτέ ακούσει τις ιστορίες των Άθλων του Ηρακλή ή της Αχίλλειου πτέρνας, είναι πολιτισμικά αναλφάβητο. Επιπλέον, τα παραμύθια επεκτείνουν το λεξιλόγιο του παιδιού, εκπαιδεύουν το αυτί του στο ρυθμό και το προετοιμάζουν για να απολαύσει πιο πλούσιες, πιο βαθιές λέξεις και ιστορίες.

Περισσότερα...