Παναγιώτα Κυπραίου - Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική Γονέων
Καλωσήρθατε στην Ιστοσελίδα μου Leaf Leaf

Η παρούσα αρθρογραφία έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο αναγνώστης οφείλει να διασταυρώνει τις πληροφορίες για θέματα που τον ενδιαφέρουν. Τα κείμενα βασίζονται σε υλικό από ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις, οι οποίες αναφέρονται στο μέτρο του δυνατού. Η απόδοση στα ελληνικά, η σύνθεση και επιμέλεια ανήκει στην κάτοχο της ιστοσελίδας Παναγιώτα Δ. Κυπραίου. Όροι και Προϋποθέσεις Αναδημοσίευσης Περιεχομένου.


Top

Τιμωρία ή Πειθαρχία; - Φυσικές και Λογικές Συνέπειες

Τι είναι η τιμωρία;

Τιμωρία είναι μια παρέμβαση που επιβάλλει μια κύρωση για κάποιο παράπτωμα του παιδιού. Συχνά προκύπτει από την απογοήτευση και την απόγνωση που νιώθει ο γονέας. Μέσω της τιμωρίας, ο γονέας προσπαθεί απεγνωσμένα να διατηρήσει τον έλεγχο και να αποδείξει στο παιδί ότι «Εγώ είμαι ο αρχηγός, είτε σου αρέσει είτε όχι.» Όμως, με την τιμωρία, τα παιδιά παίρνουν το μήνυμα «Είμαι κακός».

Περισσότερα...

Η σημασία των ορίων στην υγιή ανάπτυξη του παιδιού

Γιατί χρειάζονται τα όρια;

Καθώς τα παιδιά αναπτύσσονται, ένας από τους βασικούς ρόλους των γονιών είναι να βάζουν όρια στα παιδιά, τα οποία τα βοηθούν να νιώθουν ασφαλή και τα καθοδηγούν. Κάποια όρια είναι φυσικά και υπάρχουν ήδη, όπως το πεζοδρόμιο στην άκρη του δρόμου. Άλλα όρια είναι κοινωνικά, π.χ. «Μην χτυπάς την αδερφή σου» κοκ.

Περισσότερα...

Φυσικές συνέπειες συμπεριφοράς - Παραδείγματα

Φυσικές συνέπειες είναι όσα συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς του παιδιού, χωρίς την ανάμειξη του γονέα. Τίθενται από τη φύση, την κοινωνία ή κάποιο άλλο άτομο. Τη φυσική συνέπεια δεν την εφαρμόζει ο γονέας. Απλά επιτρέπει στη φύση ή την κοινωνία να επιβάλλει τη συνέπεια στο παιδί, με το να μην παρεμβαίνει.

Περισσότερα...

Λογικές συνέπειες συμπεριφοράς - Παραδείγματα

Οι λογικές συνέπειες είναι επιλογές που προτείνετε στο παιδί. Διαφέρουν από τις φυσικές συνέπειες στο ότι τις θέτετε εσείς αντί για τη φύση ή την κοινωνία.

Χρειάζεται να επιλέγετε συνέπειες που σχετίζονται άμεσα με την μη αποδεκτή συμπεριφορά.

Περισσότερα...

Πώς να εφαρμόσετε τις θετικές και αρνητικές συνέπειες

Ας δούμε μερικές οδηγίες για να εφαρμόσετε μια συνέπεια της συμπεριφοράς του παιδιού:

Εφαρμόστε τη συνέπεια αμέσως μετά την μη αποδεκτή συμπεριφορά του παιδιού. Όχι την επόμενη μέρα ή την επόμενη βδομάδα.

Περισσότερα...